Különböző helyiségek eltérő hőfokra szabályozása – hogyan oldható meg?

Különböző helyiségek eltérő hőfokra szabályozása – hogyan oldható meg?

A hőfokszabályozás otthonainkban egy igen fontos kényelmi funkció, hiszen mindenkinek mások az igényei, elképzelései a kellemes atmoszféráról.

Vannak, akik kifejezetten a hűvösebbet kedvelik, mások a tél közepén is pólóban szeretnek otthon tartózkodni – nem vagyunk egyformák, ahogy a meleg-igényünk sem.

Azonban a szabályozás lehet több fokozatú is, úgy értve, hogy egy ingatlanon belül, hiszen nincs minden helyiségben szükségünk ugyanolyan hőfokra, igaz?

Például egy nappali esetén, ahol a legtöbbet tartózkodunk, jobb, ha magasabb a hőfok, mint mondjuk a hálószobákban, amikben viszont kifejezetten a hűvösebb az egészséges.

Ám hogyan érhetjük el, hogy a különböző helyiségekben eltérő legyen a hőmérséklet, ha csak egy fűtésrendszerünk, például hőszivattyúnk van?

A válasz a szabályozórendszerben rejlik!

A kívánt hőfok kulcsa: a termosztát

Ahhoz, hogy be tudjuk állítani a megfelelő hőmérsékletet egy szobában, mindenek előtt tudnunk kell, hogy hány fok van odabent, és mennyit szeretnénk, ha lenne.

Erre való a hőfokszabályozó, vagyis a termosztát, ami figyeli a hőmérséklet csökkenését és emelkedését, és aszerint állítja a fűtés intenzitását, vagy kapcsolja azt ki, hogy mennyi az eltérés.

Ha például hidegebb van a célhőmérsékletnél, akkor rákapcsol, és addig keringeti a fűtővizet a radiátorban vagy a padlófűtés csöveiben, amíg kellemes nem lesz.

Ugyanígy, ha a helyiség légköre már kellőképpen felmelegedett, akkor érzékeli a beépített hőmérővel, és mérsékeli vagy le is állítja a fűtést.

A mai termosztátok már jellemzően könnyen kezelhetőek és felhasználóbarát kezelőpaneljük van, nem szükséges kísérletezni velük, állandóan állítgatni őket.

Mi több, két megoldás is létezik:

  • vagy minden szobába külön hőfokszabályozót helyezünk el,
  • vagy pedig, fejlettebb rendszerek esetén, egy központi termosztáton is állíthatjuk a különböző szobák hőmérsékletét.

Hogyan működik a több részre osztott fűtésrendszer?

Hogyan működik a több részre osztott fűtésrendszer?

Ahhoz, hogy bizonyos helyiségekben melegebb, máshol hűvösebb lehessen, arra van szükség, hogy valamilyen szinten el legyenek különítve a fűtési körön belül.

Ez motoros szelepek segítségével történik, amik adott esetben, ha az a bizonyos szoba már elérte a kellő hőfokot, lekapcsolja a keringésről azt a részt.

Ehhez persze minden részlegnek rendelkeznie kell külön érzékelővel, ami össze van kötve a szeleppel és vezérli azt, ám ez megoldható vagy külön termosztátokkal, vagy egy központival és kisebb szenzorokkal.

Sőt, olyan hőfokszabályozó is létezik, ami WiFi kapcsolatos, és akár nap közben, a munkahelyedről is állíthatod, hogy kellemes legyen a hőfok, mire hazaérsz.

Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy ne szabályozzunk minden kört, ugyanis ha az összes szelep egyszerre lezárul, akkor megszakad a keringés a fűtésrendszerben, ami akár károsíthatja is a berendezést!

Pontosan ezért érdemes szakértővel felméretni, megterveztetni és kiviteleztetni a fűtésrendszerünket, nehogy ilyesmi előfordulhasson!

Ha korszerű hőszivattyús fűtésre vágysz, keress minket!

Szeretnél egy olyan fűtésrendszert, ami modern, megbízható, környezetbarát és alacsony a működtetési költsége?

Akkor a hőszivattyú rendszer lehet Számodra a megfelelő választás!

Mi hosszú évek óta foglalkozunk mindenféle hőszivattyú rendszer felmérésével, tervezésével és kivitelezésével, egész Magyarország területén.

Ha egy igazán rátermett és szakképzett csapatot keresel a feladatra, akkor velünk szerencséd van!

Ha a szándékaid komolyak, kérj árajánlatot mielőbb, és megtárgyalunk minden további részletet!