Fan coil: egy fűtő-hűtő berendezés – akár Neked is!

Fan coil: egy fűtő-hűtő berendezés – akár Neked is!

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb háztartási berendezésünk csak egy célra használható: a frizsider hidegen tartja az ételünket, a mosógép tisztára mossa a ruháinkat, a fűtésre vagy hűtésre alkalmas eszközök pedig (például klíma vagy központi fűtésrendszer) az életterünk hőmérsékletének szabályozására jók.

De mi a helyzet akkor, ha egy készülékkel több funkciót is szeretnénk ellátni?

A többfunkciós klímák esetén ez működik is, hiszen a hűtés mellett fűteni is lehet velük, ám ahhoz, hogy az egész házat/lakást kellemes meleggé tegyük vele, igen magas energiaköltség is társul.

Ráadásul a beszerzés, telepítés is költségesek, emellett nem is minden ingatlan alkalmas rá ilyen-olyan okokból.

Létezik erre egy sokkal kompaktabb megoldás?

Bizony, méghozzá a fan coil képében, amivel akár egy időben fűthetünk és hűthetünk két eltérő helyiséget!

Egy hasznos átmenet

A fan coil egy jól ismert, bejáratott eszköz a piacon, és ventillátoros konvektornak vagy hűtőkonvektornak is szokták nevezni, mivel egyaránt alkalmas melegítésre és hűtésre is.

Neve is innen ered: angolul a „fan” ventillátort, propellert, míg a „coil” kalorifert, tekercset jelent, ami a hőcserét végzi.

Azaz a szoba levegőjét mozgatva képes csökkenteni vagy növelni a hőmérsékletet.

Belsejében sűrű bordázattal ellátott vízcsövek találhatóak, amikben meleg vagy hideg víz áramlik, a köztük átáramló levegő pedig így felveszi vagy leadja a hőenergiát.

Két változata létezik:

  • a kétcsöves,
  • illetve a négycsöves.

A különbség pedig az közöttük, hogy amíg a kétcsöves kivitel esetén ugyanazon a csőrendszeren osztozik a hideg-meleg víz, addig a négycsövesnél mindkettőnek megvan a speciálisan kialakított csőhálózata.

Így négycsövesek esetén a készülékek akár egymástól függetlenül is tudnak hűteni-fűteni.

Miért előnyös a fan coil, és mi kell hozzá?

Miért előnyös a fan coil, és mi kell hozzá?

A fan coil legnagyobb előnye talán a kicsi helyszükséglet, illetve, hogy így nem kell fenntartanunk külön rendszereket a fűtésre és a hűtésre (pl. gázkazán és klíma).

Nem igényel külön kültéri és beltéri egységeket, hanem egy eszközön belül történik a levegő mozgatása és a hőcsere.

Ráadásul a csövek lamellázottságának köszönhetően lényegesen nagyobb a hőleadó felület, mint egy radiátornál, így hűvösebb, 35-40 °C-os víz is elegendő a hatékony fűtéshez a kazánoknál megszokott 70-80 °C-os helyett.

Hátránya, hogy a hűtő funkcióhoz egy vízhűtő tartályra is rá kell kapcsolni, ami külön kiadás, viszont a hőfok készülékenként, illetve termosztátonként külön-külön állítható, azaz egy időben lehet akár az egyik szoba hűtött, a másik fűtött.

Klimatizálás, hűtés-fűtés ügyben hozzánk bátran fordulhatsz!

Szeretnéd magad mögött tudni a szenvedést a nagy nyári melegektől, hogy végre jól érezhesd magadat otthonodban?

Vagy az irodádat, munkahelyedet tennéd így kellemes munkakörnyezetté?

Netán egy kiváló alternatív fűtési módot keresel, amivel elbúcsúzhatsz a magas rezsiszámláktól?

Akkor nálunk a legjobb helyen jársz, hiszen mind klímákban, mind hőszivattyú rendszerekben az egyik legjobbak vagyunk az országban!

Legyenek bármilyenek az igényeid, elképzeléseid, szinte biztos, hogy megtalálod rá a megoldást kínálatunkban!

Klímaberendezéseket egész Magyarország területére házhoz tudunk szállíttatni, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyékben pedig a beszerelését, karbantartását is ránk bízhatod.

Hőszivattyú rendszert pedig bárhol az országban tervezünk és kivitelezünk, szóval legyen a vágyad egy hatékony fűtés, hűtés, vagy akár mindkettő, hozzánk bizalommal fordulhatsz!